• Rentokil
  • Initial
  • Ambius
  • Aromacorp
  • Strona główna
Rentokil Initial PL
Menu
  • Rentokil
  • Initial
  • Ambius
  • Aromacorp
  • Strona główna
Strona Główna  /  Higiena • Zwalczanie szkodników  /  Znaczenie zintegrowanej ochrony przed szkodnikami dla bezpieczeństwa żywności w świecie opanowanym przez COVID-19
05 październik 2020

Znaczenie zintegrowanej ochrony przed szkodnikami dla bezpieczeństwa żywności w świecie opanowanym przez COVID-19

Higiena, Zwalczanie szkodników Zostaw komentarz

Przed pandemią COVID-19 branża spożywcza borykała się z wieloma wyzwaniami: coraz bardziej złożonym łańcuchem dostaw, rygorystycznym prawodawstwem i rosnącymi standardami zgodności i audytów, wstrząsami politycznymi i środowiskowymi w niektórych częściach świata (Brexit, zmiany klimatyczne), rosnącą liczbą ludności, co wiąże się z coraz większymi wymaganiami wobec łańcucha dostaw żywności oraz zmieniającymi się oczekiwaniami konsumentów.

Po wybuchu pandemii przedsiębiorstwa stanęły w obliczu niepewności, większego zapotrzebowania na swoje zasoby oraz dodatkowego wyzwania, jakim była ochrona pracowników, klientów i reputacji poprzez stosowanie bardziej rygorystycznych praktyk w zakresie higieny. W międzyczasie konsumenci musieli dostosować się do nowych sposobów pracy, życia i odżywiania się, co spowodowało znaczne rozbieżności w popycie na żywność. Pandemia spowodowała, że konsumenci zaczęli rezygnować z łatwo psującej się żywności na rzecz towarów paczkowanych. Na przykład, podczas ośmiotygodniowego lockdownu Singapuru, wygenerowano dodatkowo 1470 ton plastikowych odpadów pochodzących tylko z opakowań na wynos i dostaw jedzenia. Warunki te bardzo utrudniają niektórym przedsiębiorstwom spożywczym prowadzenie działalności, a nawet przetrwanie.

Kryzys związany z COVID-19 stworzył jednak duże możliwości rozwoju szkodnikom. Ograniczona obecność ludzi lub jej brak oraz nieregularne źródła pożywienia skłoniły je do wychodzenia na otwartą przestrzeń i kolonizowania mieszkań, które w przeciwnym razie byłyby dla nich niedostępne. W 2020 r. do Rentokil zgłoszono 5,7 miliona lokalizacji opanowanych przez szkodniki na całym świecie, a globalny wzrost liczby inwazji gryzoni wyniósł 12,4% rok do roku. Zagrożenia ze strony szkodników mogą być znaczne. Są one nosicielami szkodliwych chorób, przenoszą niebezpieczne patogeny, szybko się rozmnażają w sprzyjających warunkach, uszkadzają lub niszczą inwentarz, sprzęt, integralność budynków, powodują utratę dochodów oraz szkody dla marek i ich reputacji.

Szkodniki mogą zagrażać bezpieczeństwu żywności na każdym etapie łańcucha dostaw – od gospodarstwa do stołu. Firmy mogą odnieść korzyści wynikające z zastosowania zintegrowanej ochrony przed szkodnikami, która pozwoli wyeliminować i zapobiec przedostawaniu się szkodników na ich teren.

Czym jest IPM?
Zintegrowana ochrona przed szkodnikami (IPM) jest kombinacją praktyk zaprojektowanych w celu wyeliminowania pierwotnej przyczyny inwazji szkodników i skupia się na długoterminowym zapobieganiu im. Znacznie łatwiej jest zapobiegać pojawianiu się szkodników, jeśli istnieje plan lub program IPM wraz z ekosystemem rozwiązań, pomagający powstrzymać aktywność szkodników na terenie firmy, przy wykorzystaniu metod przyjaznych dla środowiska, tam, gdzie tylko jest to możliwe. Strategia IPM zazwyczaj uwzględnia następujące środki kontroli na terenie zakładu.

  • Kontrola biologiczna, z wykorzystaniem naturalnych drapieżników zwalczanych szkodników
  • Kontrola chemiczna, stosowana tylko jako środek ostateczny, przy użyciu wyselekcjonowanych i odpowiednio dozowanych pestycydów w celu ochrony zdrowia ludzi i gatunków niedocelowych
  • Mechaniczne i fizyczne środki kontroli, które sprawiają, że miejsce jest nieodpowiednie dla szkodników lub eliminują je bezpośrednio
  • Kontrole kulturowe w przedsiębiorstwach rolnych, które mogą oznaczać zmiany w praktykach rolniczych (takie jak starannie zaplanowany płodozmian lub zmiany poziomów nawadniania)

Te środki kontroli ujęte są w czterech zasadach, które stanowią podstawę naszej strategii IPM: wykluczenie dostępu, ograniczenie, zniszczenie i monitorowanie.

Wykluczenie dostępu
Wykluczenie dostępu obejmuje proaktywne środki kontroli szkodników, pomagające zapobiec przedostaniu się szkodników na teren obiektu poprzez uszczelnienie i zabezpieczenie wszelkich potencjalnych punktów wejścia do budynku. Zabezpieczenie przed szkodnikami obejmuje uszczelnianie otworów i szczelin, wymianę ekranów i naprawę uszkodzeń wokół wejść, rur, kanalizacji i innych konstrukcji. Zabezpieczenie przed szkodnikami jest szczególnie ważne, gdy budynki są puste, zamknięte lub funkcjonują przy ograniczonej obecności ludzi.

ROZWIĄZANIA
Myszy, na przykład, mogą przecisnąć się przez otwory o średnicy 1 cm, a karaluchy mogą wejść do środka przez pęknięcia w płytkach, więc punkty dostępu muszą być dokładnie zbadane i zidentyfikowane. Metody ochrony przed szkodnikami obejmują pianki, uszczelniacze, paski z włosia, siatki przeciw owadom na drzwiach/oknach, wyszukiwanie dziur lub szczelin, przez które mogą przedostać się gryzonie, karaluchy, muchy i inne owady. Otwarte obszary, takie jak doki przeładunkowe, można zabezpieczyć przed gryzoniami za pomocą nieprzenikalnych barier, takich jak pasy Kevlaru i siatki stalowe wokół pomostów przeładunkowych.

W celu odstraszenia nawet najbardziej nieugiętych ptasich szkodników, takich jak wróble i gołębie, można zastosować polowanie z jastrzębiami, kolce stalowe, elektryczne, druciane i siatkowe. Innowacyjne urządzenia, które wykorzystują instynkt i wyuczone zachowania ptaków, są wysoce skuteczne i bezpieczne, ponieważ rozpraszają ptaki bezgłośnie i bez szkody dla zwierząt i środowiska.

Ograniczenie występowania szkodników
Szkodniki są często przyciągane do pomieszczeń przez zapachy żywności i oświetlenie, co stwarza problemy dla firm, które przetwarzają, przechowują lub transportują produkty żywnościowe. Budynki zapewniają szkodnikom pożywienie, wodę, ciepło, schronienie i bezpieczeństwo przed drapieżnikami, pozwalając im na swobodne rozmnażanie się we względnym komforcie. Ocena ryzyka wystąpienia szkodników identyfikuje potencjalne obszary ryzyka. Środki ograniczające służą do powstrzymania rozprzestrzeniania się plag szkodników lub zniechęcenia do dostępu do nich. W tym celu identyfikują obszary, na których pożywienie, woda i schronienie mogłyby stanowić zachętę do wejścia szkodników do budynku, a tam, gdzie to możliwe, usuwają te zachęty, na przykład poprzez usuwanie wycieków. Obejmują one również zabezpieczanie budynków w celu ograniczenia dostępu.

ROZWIĄZANIA
Przedsiębiorstwa mogą uniknąć przyciągania szkodników poprzez utrzymywanie pojemników na żywność szczelnie zamkniętych, używanie szczelnych pokryw na koszach i regularne ich opróżnianie, eliminowanie bałaganu, natychmiastowe czyszczenie rozlanego jedzenia i częste sprzątanie – szczególnie wokół i pod paletami lub sprzętem. Każdy etap łańcucha dostaw żywności jest podatny na szkodniki, dlatego należy kontrolować przychodzące towary i pojazdy pod kątem obecności szkodników i potencjalnych miejsc zagrożenia oraz zapewnić regularne czyszczenie pojazdów. Personel powinien być również przeszkolony w zakresie świadomości na temat szkodników, aby pomóc we wczesnym wykrywaniu oznak aktywności szkodników lub ich wtargnięcia.

Likwidacja szkodników
Wykorzenienie istniejących infekcji jest osiągane poprzez połączenie wysoce skutecznych, nietoksycznych środków w celu opracowania programu, który usunie szkodniki z danego obiektu i wykorzystania pestycydów tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Przepisy i normy ograniczają stosowanie i przechowywanie pestycydów takich jak środki gryzoniobójcze, dlatego są one stosowane tylko w bezpiecznych pułapkach z przynętami i z dala od miejsc, w których znajduje się żywność. Firma zajmująca się zwalczaniem szkodników może pomóc spełnić wymagania lokalnych norm i przepisów, takich jak te dotyczące stosowania pestycydów, bezpieczeństwa żywności i dzikich zwierząt. Środki niszczące są następnie oceniane pod kątem ich skuteczności, tak aby szybko i skutecznie uporać się z inwazją szkodników.

ROZWIĄZANIA
Ręczne

Ręczne rozwiązania w zakresie pozbywania się gryzoni obejmują pułapki z przynętą, takie jak pułapki zatrzaskowe, stacje z przynętą i pułapki sufitowe, które zapobiegają wykorzystywaniu przez gryzonie przestrzeni nad głową jako “szybkiej drogi” dostępu do wszystkich części budynku. Fluorescencyjne żele śledzące mogą pomóc w ocenie zakresu aktywności gryzoni. Podświetlają one ślady gryzoni na praktycznie każdej powierzchni, służąc jako dobra wskazówka, gdzie umieścić pułapki lub przynętę. Żele te są bardziej uniwersalne niż pył tropiący i mogą być bezpiecznie stosowane w strefach, gdzie często coś jest rozlewane lub rozchlapywane, w miejscach, w których pracuje się z żywnością.

Cyfrowe
Rozwiązania cyfrowe obejmują systemy sieciowe, które wykrywają aktywność szkodników w podłączonych urządzeniach, które wysyłają alerty, gdy zostaną uruchomione, inicjując reakcję firmy zwalczającej szkodniki. Cyfrowy system kontroli szkodników również zbiera i przechowuje dane w chmurze, aby umożliwić firmom dostrzeżenie wzorców i trendów w aktywności szkodników, jednocześnie łatwo dostarczając dokumentację konieczną do przygotowania raportów zgodności i audytów.

Muchy
Elektryczne urządzenia do zabijania much i pułapki świetlne na owady mogą pomóc w zapobieganiu przenoszeniu przez muchy szkodliwych chorób. Systemy PŚO, które wykorzystują lampy LED do przyciągania much, są bardziej skuteczne, ponieważ lampy LED wytwarzają intensywne światło w najbardziej wrażliwej części widma UV, które muchy mogą zobaczyć. Niższe zużycie energii przez urządzenia PŚO sprawia, że są one bardziej zrównoważone, a dobrze zaprojektowane urządzenia będą również zapobiegać skażeniu poprzez zatrzymywanie się fragmentów owadów w samym urządzeniu. Przynęty i pułapki na bazie żelu mogą być również stosowane na mniejsze muchy, takie jak muszki owocowe.

Insekty w produktach przechowywanych (IPP)
IPP stanowią szczególny problem w przemyśle spożywczym, ponieważ zalegają w zapasach żywności i uszkadzają je, powodując straty finansowe przedsiębiorstw. Przedsiębiorstwa muszą podejmować wielorakie działania, aby zapobiec zakażeniu surowych składników i gotowych produktów przez IPP. Ukierunkowane zastosowania ciepła są wolne od chemikaliów i powodują minimalne zakłócenia w pracy. Mogą one dotrzeć głęboko do wszystkich obszarów infestacji, aby wyeliminować jaja, larwy i dorosłe owady. Ciepło denaturuje białka w ich ciałach, powodując odwodnienie poprzez przerwanie woskowych warstw, z których zbudowany jest owad.

Monitorowanie szkodników
Pomieszczenia muszą być regularnie monitorowane, aby wykrywać aktywność szkodników i oceniać, czy rozwiązania w zakresie zwalczania szkodników są skuteczne. Regularne monitorowanie zapobiega przekształcaniu się mniejszych problemów w większe, co wiąże się z kosztami dla firmy. Monitoring może być prowadzony ręcznie lub cyfrowo.

ROZWIĄZANIA
Ręczne monitorowanie obejmuje użycie żeli, które śledzą drogę szkodników, takich jak fluorescencyjne żele wspomniane przy omawianiu gryzoni, oraz przynęty i pułapki feromonowe dla owadów takich jak muszki owocowe, ćmy, chrząszcze lub żuki. Pułapki muszą być regularnie sprawdzane, a wyniki zapisywane, aby ustalić gatunki szkodników do eliminacji.

Cyfrowa kontrola szkodników wykorzystuje moc technologii, danych i analityki, aby odpowiedzieć na zmieniające się potrzeby firm w zakresie zwalczania szkodników. Jest to bardziej efektywny i skuteczny sposób zwalczania szkodników, ponieważ monitoruje on aktywność szkodników w czasie rzeczywistym, co pozwala na szybsze reagowanie w celu zapobiegania rozwojowi plag. Jest to również bezpieczniejsza opcja w przypadku pandemii, ponieważ oznacza to, że pomieszczenia mogą być monitorowane 24/7 bez potrzeby zapewnienia obecności ludzi, kontrolerzy szkodników obsługują tylko te urządzenia, które zostały uruchomione, ograniczając czas spędzany przez nich na miejscu, a firmy mogą uzyskać zdalny dostęp do wszystkich informacji o zwalczaniu szkodników poprzez portale internetowe.

Higiena i dezynfekcja
Zintegrowana walka ze szkodnikami jest kluczowa w eliminacji szkodników i zapobieganiu im, jednak firmy muszą również zapewnić, że ich pomieszczenia, pracownicy i pojazdy są bezpieczne w czasach pandemii COVID-19. Powinno się rozważyć dodatkowe środki zachowania higieny obejmujące higienę rąk, higienę powierzchni, oczyszczanie powietrza i dezynfekcji po inwazji szkodników lub po użyciu pojazdów między dostawcami.

Korzyści wynikające z IPM
IPM jest długoterminową strategią, która łagodzi ryzyko związane ze szkodnikami, aby nie okazały się one stałym problemem. Jest to podstawa zrównoważonej ochrony przed szkodnikami i pomaga firmom zidentyfikować, które szkodniki stanowią szczególne zagrożenie, jakie czynniki środowiskowe pozwalają im się rozwijać i jakie warunki należy stworzyć, aby uczynić je niekorzystnymi dla szkodników. Połączenie różnych metod działa lepiej niż zastosowanie pojedynczej taktyki i wykracza poza zwykłe eliminowanie infestacji. W końcu znacznie bardziej opłacalne i łatwiejsze jest zapobieganie plagom niż ich zwalczanie i sprzątanie po nich. Ponieważ szkodniki ewoluują w czasie, uczą się i szybko przystosowują do swojego środowiska, ważne jest, aby współpracować z taką firmą zwalczającą szkodniki, która rozumie lokalne przepisy i standardy, zmieniające się prawo i potrzeby w zakresie zgodności z przepisami oraz wykorzystuje naukę aby wyprzedzić szkodniki.

Cyfrowy ekosystem Rentokil
Tylko przez ograniczony czas, Cyfrowy Ekosystem Rentokil pozwala na zwiedzanie interaktywnego, wirtualnego środowiska, prezentującego moc globalnych danych i zintegrowanej walki ze szkodnikami, która sprawia, że Twoja firma będzie o krok przed szkodnikami. Podczas tego wyjątkowego doświadczenia, będziesz mógł:

  • Uzyskać wyłączny dostęp do pionierskiego globalnego ekosystemu cyfrowego Rentokil wraz z najnowszą platformą analityczną
  • Dowiedzieć się, w jaki sposób tworzy to wartość dodaną w postaci danych i informacji, pozwalających lepiej zarządzać ryzykiem wystąpienia szkodników w firmach spożywczych na całym świecie
  • Zrozumieć, jak to może pomóc w rozwiązywaniu problemów związanych ze szkodnikami o nowym poziomie efektywności i kontroli

Share On
Share on Facebook
Share on Twitter
Avatar
Jake Ryan

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Potrzebujesz porady?

Porozmawiaj z naszymi ekspertami:

+48 22 266 03 66

Kategorie

  • Higiena
  • Marketing zapachowy i muzyczny
  • Rośliny
  • Zwalczanie szkodników

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

Skontaktuj się z nami

Uzupełnij poniższy formularz, a my skontaktujemy się z Tobą

Szukaj

© 2021 Rentokil Initial plc Rentokil® to zarejestrowane znaki handlowe Oświadczenie prawne..

  • Rentokil Facebook
  • Initial Facebook
  • Ambius Facebook
  • Rentokil Initial Polska
  • Rentokil Initial LinkedIn
  • Polityka plików Cookie
  • Polityka prywatności
  • Zarządzaj plikami cookie
  • www.rentokil.pl www.rentokil.pl
  • www.initialpolska.pl www.initialpolska.pl
  • www.aromacorp.pl www.aromacorp.pl
  • www.rentokil-initial.com www.rentokil-initial.com